Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorov premlevajo svoja življenja. Ti pogovori pa razkrivajo njihove življenjske zgodbe, ki so povečini nerealizirane, zavožene, izgubljene in nesrečne. Dobrohotni in na videz zabavni gostje predmestnega kegljišča postajajo vse bolj nevarni, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge nacionalnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen. Na horizontu dveh mladih življenj se beda predmestnežev vidi še bolj jasno. Iz preproste, smešne in zabavne ideje o skrivnem snemanju mladega para pri njunem ljubljenju se razvije strašna slika ksenofobičnega nerazumnega sovraštva, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V tem sovraštvu pa se skriva jasna vzporednica s porajanjem fašizma, čaščenjem nacionalne čistosti, ki ima za posledico etnično čiščenje in vsega civilizacijskega zla, ki se je, kljub tragični izkušnji druge svetovne vojne, z vso silovitostjo ob koncu dvajsetega stoletja ponovno pojavilo v balkanskem delu Evrope.

Zgodba predmestnežev in dveh mladih priseljencev pa prav gotovo doseže svoj vrhunec v bizarnem, vendar globoko simbolnem nedeljskem hobiju glavnih protagonistov, ki malo za zabavo malo pa iz prepričanja, da počnejo družbeno koristno in higiensko poslanstvo, ubijajo pritepene pse, ki se brez lastnika in brez pedigreja zatekajo v njihovo predmestje.

Predmestje je film o najhujšem predmestju vseh predmestij. To je zgodba o predmestju v človeških dušah. V tem je, v to sem prepričan, zgodba Predmestja univerzalna, saj pripoveduje o vzrokih nerazumnega sovraštva, ki žal še vedno domuje po vseh koncih naše skupne Evrope.

Vinko Möderndorfer