25|6|2005 - Predmestje v izboru Variety Critics' Choice: Europe Now!

Film Predmestje so kritiki revije Variety izbrali za "Variety Critics' Choice: Europe Now!", ki opozarja na deset najpomembnejših filmov evropskih filmskih režiserjev. Filmi so v sodelovanju z European Film promotion predstavljeni na mednarodnem festivalu Karlovy Vary IFF.

Projekcije filma na Karlovy Vary IFF:
nedelja, 3. julij 18:30 Termal - Mala dvorana
ponedeljek, 4. julij 13:00 Kino Panasonic

"Svežih in zabavnih filmov mladih evropskih režiserjev ne manjka. V našem izboru skušamo izbrati filme, ki ne izpolnjujejo nujno stereotipnih vidikov produkcijskega profila neke države, filme, ki bodo občinstvo morda nekoliko presenetili," razlaga Derek Elley svoj izbor filmov za sekcijo "Izbor kritikov Varietyja: Evropa zdaj!" na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh, ki bo na Češkem od 1. do 9. julija 2005. Kot Varietyjev pomembnejši mednarodni filmski kritik je Derek Elley spet izbral deset opaznih novih filmov, ki so jo režirali mladi evropski režiserji (med njimi je sedem debitantov).

Steven Gaydos, urednik Varietyja, je festival v Karlovyh Varyh poimenoval "Woodstock evropske kinematografije": "Morda je največja prednost evropske kinematografije ironično tudi njena največja nevarnost - ljubezen Hollywooda do mladih evropskih režiserjev. Hollywood tako obožuje mlade evropske režiserje, da mora evropska kinematografija nenehno obnavljati izvir nadarjenih režiserjev, ki se vsako leto prazni zaradi evropskih filmarjev, ki se podajo na zelene pašnike Hollywooda. To je bil vseh teh osem let razlog za razburjenje in frustracije pri oblikovanju sekcije Izbor kritikov Varietyja: Evropa zdaj. S tem, ko Variety opozarja Hollywood na ustvarjalnost in vitalnost evropskih režiserjev, ga tudi opominja, da obstaja ogromen izvor nove ustvarjalnosti, ki ga lahko Hollywood izkorišča. Morda ne moremo nadzorovati odločitve filmarjev o tem, kako si bodo služili kruh, lahko pa svoje bralce opozarjamo, da ima izraz "neodvisna kinematografija" globalen pomen in da nikjer drugje na platnih vsako leto ne najdemo več neodvisnosti in umetniškega poguma kot v Evropi. Vsako leto predstavimo deset filmov, ki potrjujejo to trditev; in še en velik izziv je omejiti ta seznam na deset filmov."

nazaj...